Europas nye enhedspatentsystem er etableret på baggrund af to EU-forordninger - den ene vedrører oprettelsen af et nyt europæisk patent med øjeblikkelig effekt i EU ("Unitary Patent"), og den anden handler om oversættelsesregimet for det enhedsbaserede patent - samt en multilateral aftale om oprettelsen af en ny Unified Patent Court ("UPC").
Med introduktionen af det enhedsbaserede patent og UPC, vil strukturen i det europæiske patentsystem ændre sig betydeligt. Som resultat heraf skal virksomheder og fagfolk være forberedt på de ændringer i patentlandskabet, som det nye system uundgåeligt vil medføre. Et landskab, hvor det traditionelle retssystem suppleres og i visse typer sager erstattes af et nyt system, hvor enhedspatenter og europæiske patenter, der ikke er valgt fra, kan håndhæves (pan-europæisk håndhævelse) eller ophæves (pan-europæisk tilbagekaldelse) i forbindelse med sager ført foran en transnational domstol. Dette betyder, at patentindehavere ikke længere behøver at indlede parallelle retssager i flere jurisdiktioner i hele Europa, når de håndhæver deres patenter. På den anden side risikerer patenter, der er omfattet af UPC's jurisdiktion, også at blive annulleret med en enkelt afgørelse, der har effekt i alle medlemsstater, der deltager i UPC-systemet.
Enhedsbaseret patent samt afgørelser fra UPC vil kun have effekt i de medlemsstater, der deltager i samarbejdet. Der er i øjeblikket 17 deltagende medlemsstater.
UPC består af en førsteinstansret og en appelret. Førsteinstansretten består af en Central Division (for tiden beliggende i München og Paris) og et antal lokale og regionale divisioner. Der er en lokal division i København. Appelretten er beliggende i Luxembourg.
Det nye enhedspatentsystem markerer en betydelig udvikling i det europæiske patentlandskab, hvilket kræver, at virksomheder og praktiserende jurister forbereder sig på ændringer og tilpasser deres strategier til den nye retlige struktur. Det bringer både fordele og udfordringer og kræver en dygtig navigering i det nye juridiske landskab.