Nyhed

Forbud mod brug af sprøjtemidler ved drikkevandsboringer

Forbud mod brug af sprøjtemidler ved drikkevandsboringer

Forbud mod brug af sprøjtemidler i nærheden af drikkevandsboringer på vej

Beskyttelsen af vores drikkevand er afgørende for vores og og fremtidige generationers sundhed. Desværre er der i Danmark konstateret rester af sprøjtemidler eller nedbrydningsprodukter i en betydelig del af vores drikkevandsboringer.

Miljøminister Magnus Heunicke har fremlagt en akutplan, der introducerer et forbud mod brugen af sprøjtemidler i områder omkring drikkevandsboringer, hvor der er risiko for nedsivning af sprøjtemidler. Tidligere har man forsøgt at opnå en frivillig aftale mellem lodsejere og vandforsyninger om at stoppe brugen af sprøjtemidler i disse områder. Desværre har kun fem procent af de berørte områder opnået beskyttelse gennem frivillige aftaler.

Det nye forbud, der vil blive pålagt kommunerne, vil sikre, at sprøjtemidler ikke længere anvendes i de områder, der omgiver drikkevandsboringer. Det er en nødvendig foranstaltning for at beskytte vores grundvand mod forurening og sikre rent drikkevand til alle danskere.

Baggrunden for dette forbud er den stigende bekymring over fundet af pesticidrester og nedbrydningsprodukter i drikkevandsboringer. I 2021 blev der konstateret rester af sprøjtemidler i omkring halvdelen af de undersøgte drikkevandsboringer, hvoraf 13 procent overskred kravværdien for drikkevand. Disse tal er alarmerende og kræver en mere effektiv beskyttelse af vores grundvand.

Frivillige aftaler

Tidligere forsøgte man at opnå beskyttelse gennem frivillige aftaler mellem lodsejere og vandforsyninger. Desværre har denne tilgang ikke været tilstrækkelig effektiv, og kun ni procent af de områder, der har behov for beskyttelse, er blevet beskyttet. Det har vist sig, at der har været vanskeligheder med at opnå frivillige aftaler mellem kommuner, lodsejere og vandværker. Derfor er det nødvendigt at indføre et lovkrav om forbud mod sprøjtemidler i disse områder.

Ved at pålægge kommunerne at håndhæve forbuddet sikrer man en mere ensartet og obligatorisk beskyttelse af vores drikkevandsboringer. Forbuddet vil træde i kraft midt i 2024 og vil medføre, at kommunerne skal udstede påbud om at stoppe brugen af sprøjtemidler, hvis der er risiko for forurening af grundvandet.

Samtidig med forbuddet vil lodsejere, der ophører med at anvende sprøjtemidler i disse områder, blive kompenseret for tabt indtjening. Størrelsen af kompensationen vil blive fastlagt i de frivillige aftaler mellem lodsejere og vandforsyninger. Hvis et påbud udstedes, vil lodsejeren få mulighed for at få vurderet erstatningen af taksationsmyndighederne på ekspropriationslignende vilkår.

Det er afgørende at beskytte vores drikkevand og forhindre forurening fra sprøjtemidler. Det nye forbud mod brug af sprøjtemidler ved drikkevandsboringer markerer et vigtigt skridt i retning af at bevare vores grundvand og sikre rent og sundt drikkevand til alle borgere. Det viser regeringens engagement i at beskytte miljøet og vores helbred på lang sigt.

Derudover vil der også blive iværksat en omfattende kortlægning af Danmarks grundvand for at identificere truede områder og styrke beskyttelsen. Dette pilotprojekt vil begynde på Fyn og de fynske øer og udvides til hele landet fra næste år.

Hvad er BNBO?

Boringsnære Beskyttelsesområder (BNBO) er et udtryk, der beskriver områder omkring drikkevandsboringer, der kræver særlig beskyttelse for at sikre rent drikkevand. BNBO er særligt vigtige i forhold til at forebygge forurening af drikkevandet.

BNBO er defineret i den danske Miljøbeskyttelseslovs § 26 a. Ifølge loven skal der oprettes en beskyttelseszone på 25 meter omkring alle indvindingsboringer til drikkevand. I disse zoner er der restriktioner for, hvilke aktiviteter der kan foregå for at minimere risikoen for forurening af grundvandet.

For eksempel er det i BNBO'er ikke tilladt at anvende visse typer af pesticider i landbrug, og der kan også være restriktioner på opførelse af bygninger, vejbyggeri, etablering af olie- eller benzintanke, opbevaring af affald og mange andre aktiviteter, der kan udgøre en trussel mod vandkvaliteten.

Det er vandforsyningsvirksomhederne og kommunerne, der er ansvarlige for at sikre, at reglerne for BNBO'er overholdes.

Beskyttelsen af vores drikkevand er en kollektiv opgave, der kræver samarbejde mellem lodsejere, vandforsyninger og myndigheder. Det nye forbud og den omfattende kortlægning vil spille en afgørende rolle i at bevare vores drikkevand og sikre et sundt miljø for os alle.