Nyhed

Danmarks Domstole lancerer nyt digitalt bødesagssystem

Danmarks Domstole lancerer nyt digitalt bødesagssystem

Nyt digitalt bødesagssystem

Danmarks Domstole har taget endnu et skridt mod en fuld digitalisering af retsvæsnet med lanceringen af et nyt digitalt bødesagssystem. Systemet er designet til at håndtere størstedelen af de årlige forenklede bødesager, der udgør omkring 100.000 sager. Denne digitalisering markerer en betydelig forbedring af sagsbehandlingen på straffeområdet.

Bødesagssystemet har til formål at effektivisere behandlingen af bødesager, hvor tiltalte hverken protesterer imod eller reagerer på den tilsendte bøde. Disse forenklede bødesager kan nu blive behandlet digitalt uden behov for retsmøder. Tidligere blev sagsbehandlingen af disse sager præget af omfattende papirarbejde, og bøderne blev fysisk transporteret mellem Politiets Administrative Center og de enkelte byretter. Med det nye system bliver sagsbehandlingen i 60 % af disse sager digital.

Martin Wood, it-direktør i Domstolsstyrelsen, understreger, at digitaliseringen vil frigøre tid til medarbejderne ved retterne, da de ikke længere skal bruge tid på printning, udfyldelse og fremsendelse af dokumenter til Politiets Administrative Center. Ifølge Wood er brugerne blevet inddraget i udviklingen af systemet, hvilket er afgørende for domstolenes it-udvikling.

Jeppe James Olsen, enhedschef for bødeområdet ved Politiets Administrative Center, påpeger, at det nye system vil reducere ventetiden på afgørelserne for borgerne markant. Han estimerer, at den gennemsnitlige ventetid på en forenklet bødesag på cirka 30 dage, der tidligere blev brugt på transport og behandling, nu kan blive elimineret gennem digitaliseringen. Dette vil give borgerne mulighed for at modtage deres afgørelser betydeligt hurtigere, samtidig med at tidsbesparelser frigiver ressourcer til andre opgaver.

Lars Kirkegaard, afdelingschef for Politiets Administrative Center, udtrykker også sin tilfredshed med samarbejdet mellem domstolene og politiet om en bedre digital understøttelse af straffesagsområdet. Han håber på, at samarbejdet kan styrkes yderligere på tværs af straffesagskæden for at sikre den bedst mulige understøttelse af straffesagens forløb til gavn for borgerne.

Bødesagssystemet er en del af en omfattende digitalisering af straffe- og skifteområderne, der strækker sig frem mod 2026. Domstolene har allerede lanceret det første system, Skifteportalen, der blev tildelt guld ved Danish Digital Awards i kategorien "Public Sector and Government - Tech Development".

Det nye Bødesagssystem, udviklet af Domstolsstyrelsen, repræsenterer en vigtig milepæl i retsvæsnets digitale transformation. Systemet vil effektivisere behandlingen af forenklede bødesager og sætte domstolene og politiet i stand til at samarbejde mere gnidningsløst. Med fuld implementering af det digitale løsningskompleks i 2026 vil Danmarks Domstole have opnået en betydelig modernisering af deres it-infrastruktur og dermed styrket retssystemets effektivitet og tilgængelighed for borgerne.