Nyhed

Danmark får stærk placering i EU’s Justice Report

Danmark får stærk placering i EU’s Justice Report

The EU Justice Scoreboard 2023

Danmark fortsætter med at få stor anerkendelse i det europæiske landskab, når det kommer til retsvæsenets uafhængighed. Det blev understreget i Europa-Kommissionens ‘The EU Justice Scoreboard 2023’, der blev offentliggjort i går. Denne rapport, nu for 11. gang, rangerer medlemsstaternes retsvæsener efter effektivitet, kvalitet og uafhængighed.

Bare et hårstrå fra Finlands førende position, skiller marginaler Danmark fra toppen af tabellen, når det kommer til uafhængighed. En markant del af de danske borgere og virksomheder, der deltog i undersøgelsen, betegnede det danske retsvæsens uafhængighed som “meget god”, hvilket er den højeste bedømmelse, en respondent kan give. Dette resultat placerer os endnu engang som det land i EU med den højeste vurdering.

Men det er ikke kun uafhængigheden, der er værd at bemærke. Rapporten påpeger også, at Danmarks Domstole, opgjort pr. indbygger i forhold til BNP, modtager de næstfærreste ressourcer - kun overgået af Cypern. Derudover er vi det EU-land, der har næstfærrest dommere pr. indbygger, med kun Irland bag os.

EU-Kommissionen har tidligere bemærket Danmarks lave udgifter til domstolene og det relativt lave antal dommere i forhold til befolkningen. Dette synspunkt bekræftes endnu engang af EU Justice Scoreboard.

EU-Kommissionens ‘Rule of Law’-rapport, som yderligere analyserer retsvæsenet og anti-korruptionsindsatsen i de 27 medlemslande, vil blive offentliggjort senere på året. Denne rapport vil være endnu et vigtigt redskab i overvågningen af de europæiske retsstater.