Blogindlæg

Hvad er reglerne for droneflyvning i Danmark?

Hvad er reglerne for droneflyvning i Danmark?

Droner er ikke længere forbeholdt militær brug eller store virksomheder. I dag kan hobbyister, filmproducenter, landmænd, entreprenører og mange andre finde værdi i at bruge disse utrolige maskiner, som er kommet ned i et prisleje, hvor mange kan være med. Men det er vigtigt at huske, at droner er mere end bare legetøj. Men hvad må man? Og kræver det nogen tilladelse? Denne artikel vil guide dig igennem det grundlæggende, du skal vide om droneregulering i Danmark.

Hvad er reglerne for droneflyvning i Danmark?

Reglerne for droneflyvning i Danmark er fastsat i bekendtgørelsen om flyvning med droner i bymæssigt område. Den indeholder detaljerede regler om alt fra dronecertifikater til flyvehøjder og driftskrav.

Nogle af de vigtigste regler er:

  • Droner skal altid holdes inden for synsvidde, og må ikke flyve højere end 120 meter over jorden.
  • Droneflyvning er ikke tilladt i nærheden af flyvepladser, over menneskemængder, i bymæssige områder, og i naturreservater uden særskilt tilladelse.
  • Du skal altid have tilladelse fra de relevante myndigheder, hvis du ønsker at flyve med din drone uden for normal drift (f.eks. uden for synsvidde, i bymæssige områder, osv.)
  • Droner skal være udstyret med identifikation, som f.eks. ejerens navn og telefonnummer.

Dronecertifikat: Hvornår og Hvordan?

I Danmark kræver flyvning med visse typer droner et dronecertifikat. Der er forskellige typer certifikater afhængigt af dronens vægt og den planlagte brug. Du skal have et dronebevis, hvis din drone vejer over 7 kg, eller hvis du vil flyve i bymæssige områder eller uden for synsvidde.

Dronebeviset fås gennem et kursus hos en godkendt droneflyvningsskole. Kurset omfatter både teori og praktiske flyvningselementer.

Forbudszoner

Der findes nogle forbudszoner. En forbudszone er et område, hvor droneflyvning er helt forbudt eller kun tilladt under bestemte betingelser. For eksempel er der strenge regler om droneflyvning i nærheden af lufthavne, militære anlæg, og i beskyttede naturområder.

For at undgå utilsigtet overtrædelse af reglerne kan du bruge "Droneluftrummet", en interaktiv online korttjeneste, der viser forbudszoner og restriktionsområder.

Er der nogle specielle regler for erhvervsmæssig droneflyvning?

Ja, der er særlige regler for erhvervsmæssig droneflyvning, også kendt som kommerciel droneflyvning. Disse omfatter krav om erhvervsmæssige dronebeviser, forsikring, og indberetning af flyveoperationer.

At flyve med droner kan være en spændende hobby eller et værdifuldt erhvervsmæssigt værktøj. Men det er vigtigt at forstå og følge reglerne for at sikre, at du flyver sikkert og lovligt.