Blogindlæg

Alt du behøver at vide om tvangsauktioner

Alt du behøver at vide om tvangsauktioner

Indledning

En tvangsauktion, er en tvungen auktion over et eller flere aktiver - typisk fast ejendom. En tvangsauktion forekommer normalt, når en kreditor, pga. manglende betaling, begærer en skyldners ejendom solgt, med henblik på at få nogle penge hjem. I denne artikel dykker vi ned i processen.

Hvad er en tvangsauktion?

En tvangsauktion er et tvangssalg af ejendom, der kan iværksættes af en kreditor, der har penge til gode hos ejeren af ejendommen. Det kræver, at kreditor har sikkerhed for sit pengekrav i ejendommen, for eksempel gennem udlæg foretaget af fogedretten. Det vil normalt fremgå af Tingbogen, om der er udlæg i en ejendom.

Processen for en tvangsauktion

For at iværksætte en tvangsauktion, skal man have fat i en advokat, der kan udarbejde en anmodning til fogedretten i den retskreds, hvor ejendommen ligger. En retsafgift skal betales i forbindelse med anmodningen. Fogedretten behandler anmodningen, og kan indkalde til et møde før tvangsauktionen. Hvis ejeren ikke kan afværge auktionen, udarbejdes en salgsopstilling med oplysninger om ejendommen, som danner grundlag for auktionen.

Deltagelse i en tvangsauktion

Tvangsauktioner er offentlige. Alle, der møder op, kan afgive bud på auktionen. Kan du ikke selv møde, kan du lade en advokat byde for dig på auktionen. Du kan også give en skriftlig fuldmagt til en anden person, der så kan byde for dig.

Tvangsauktionen starter med, at de personer der har penge til gode i ejendommen, gør deres krav op. Herefter gennemgås salgsopstillingen, auktionsvilkårene og de øvrige dokumenter om ejendommen. Den, der har anmodet om tvangsauktionen, oplyser, hvilket beløb, der skal betales ud over det beløb, de tilstedeværende byder. Fogedretten opråber derefter ejendommen, og de tilstedeværende kan byde på ejendommen. Ejendommen bliver solgt til den, der byder højest. Den højestbydende skal stille sikkerhed for at kunne gennemføre købet. Det kan blandt andet ske ved at aflevere en skriftlig indeståelse fra en advokat eller ved en bankgaranti. Fogeden kan give en kort frist til at stille sikkerheden, men vil altid kræve et minimumsbeløb i sikkerhed svarende til omkostningerne forbundet med en ny auktion.

Sælgerens rettigheder

Sælgeren har visse rettigheder, selv under en tvangsauktion. Der kan indgives indsigelse mod auktionen, hvis der er fejl i processen, eller hvis gælden bliver betalt.

Køb af fast ejendom på tvangsauktion

Når man køber en ejendom på tvangsauktion, er det vigtigt at starte med at sætte sig grundigt ind i salgsopstillingen, der er auktionens nøgledokument. Denne opstilling, som kan findes online, indeholder alle relevante oplysninger om ejendommen og salgsvilkårene. Købesummen, der skal betales af køberen, inkluderer ikke kun budsummen men også størstebeløbet, som dækker fortrinsberettigede krav og sagsomkostninger, samt en auktionsafgift og udgifter til tinglysning.

Under selve auktionen er det vigtigt at være opmærksom på, at alle kan byde, og man skal tydeligt oplyse, hvem man byder for. Det er også essentielt at huske, at bud er bindende og ikke kan gives skriftligt eller elektronisk. Den højestbydende er forpligtet til at stille sikkerhed for at opfylde auktionsvilkårene, som typisk involverer en kombination af kontanter, bankgaranti eller advokatindeståelse.

Efter auktionen skal køberen sørge for at oprette et auktionsskøde via tinglysningsportalen, betale den tilhørende afgift, og tinglyse skødet. Det er køberens ansvar at sørge for, at disse trin bliver fuldført korrekt for at sikre juridisk ejerskab over ejendommen.

Gennem hele processen er det vigtigt for købere at være opmærksomme på de juridiske og finansielle aspekter af købet for at undgå uventede problemer og ekstra omkostninger.

Køb på tvangsauktion kan være en god investering, men det er ikke uden risiko, og man bør derfor sætte sig grundigt ind i ejendommens konkrete forhold.