Kort fortalt: Arbejdsgiveren betaler selv løn eller sygedagpenge i de første 30 kalenderdage af en medarbejders sygdom (arbejdsgiverperioden). Fortsætter fraværet, og betaler arbejdsgiveren løn under sygdommen, kan arbejdsgiveren få refusion fra kommunen svarende til de sygedagpenge, medarbejderen ellers ville have fået. Sygefraværet skal anmeldes senest 5 uger efter første fraværsdag via NemRefusion – ellers mister arbejdsgiveren refusion for perioden før anmeldelsen.
Reglerne gælder også for offentlige arbejdsgivere og er hverdag for løn- og HR-afdelinger i kommuner og staten – og for jobcentrenes sygedagpengeafdelinger, der træffer afgørelserne.
Hvornår har arbejdsgiveren ret til refusion?
Efter sygedagpengelovens § 54 har en arbejdsgiver, der udbetaler løn under sygdom, ret til refusion efter arbejdsgiverperioden. Refusionen kan højst udgøre det sygedagpengebeløb, medarbejderen selv ville have været berettiget til, og højst den løn, der faktisk er udbetalt.
Retten til refusion er afledt af medarbejderens ret til sygedagpenge. Medarbejderen skal derfor opfylde alle betingelserne – bl.a. være uarbejdsdygtig, opfylde beskæftigelseskravet og medvirke i kommunens opfølgning. Medvirker medarbejderen ikke, kan arbejdsgiveren miste refusionen.
Frister: 5 uger og 3 måneder
Sygefraværet skal anmeldes senest 5 uger efter første fraværsdag. Er fraværet anmeldt rettidigt, kan arbejdsgiveren få refusion for op til 3 måneder før, refusionskravet blev fremsat (sygedagpengelovens § 59, stk. 2). Er fraværet ikke anmeldt inden for 5 uger, er der som udgangspunkt kun ret til refusion fra anmeldelsestidspunktet.
Refusionskravet skal sendes til medarbejderens handlekommune via NemRefusion. Ankestyrelsen fortolker fristerne strengt.
Kan kommunen se bort fra en overskredet frist?
Ja, men kun i fire situationer efter § 59, stk. 6: driftsforstyrrelser i NemRefusion af et vist omfang og varighed, forhold der i det væsentlige skyldes medarbejderen, forkert vejledning fra en myndighed eller andre med særlig sagkundskab, eller særlige omstændigheder i øvrigt. Muligheden gælder ikke, hvis kravet fremsættes mere end 6 måneder efter første fraværsdag.
Refusion fra første dag ved kronisk sygdom (§ 56)
Har en medarbejder en langvarig eller kronisk lidelse, der giver en væsentligt forøget risiko for fravær, kan arbejdsgiveren og medarbejderen indgå en § 56-aftale. Aftalen godkendes af kommunen og giver arbejdsgiveren ret til refusion fra første fraværsdag ved fravær på grund af den pågældende lidelse.
Det er typisk et krav, at lidelsen forventes at give mindst 10 fraværsdage om året. Aftalen gælder i højst 2 år ad gangen og har virkning fra den dag, den er indgået – den kan ikke tilbagedateres.
Klage
Kommunens afgørelser om refusion kan påklages til Ankestyrelsen. Se Ankestyrelsens afgørelser om reglerne under sygedagpengeloven i dom.dk’s lovsamling.
Få nye afgørelser om arbejdsret i indbakken
Vælg de retsområder, du arbejder med, og få besked, når der kommer nye afgørelser og lovændringer.